Προσοχή! Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να καταστήσει την περιήγηση όσο το δυνατόν πιο λειτουργική και για να συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση της (περισσότερες πληροφορίες). Συνεχίζοντας την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τα cookies μας.
OK

Οι "έξυπνοι" φακοί

13-12-2016
από

Με ενσωματωμένη κάμερα και ασύρματη σύνδεση- Δείτε την εικόνα!
«Έξυπνους» φακούς επαφής που μπορούν να «χωρέσουν» τον εξοπλισμό των «έξυπνων» γυαλιών της έχει στα σκαριά η Google.

Η εταιρεία ασχολείται ήδη με την κατασκευή φακών επαφής για διαβητικούς, με τη δυνατότητα να αναλύουν τα δάκρυά τους και να τους προειδοποιούν αν τα επίπεδα γλυκόζης είναι χαμηλά.

Τώρα αποκαλύπτει τα σχέδιά της για φακούς με ενσωματωμένη κάμερα και δυνατότητα «superzoom» που θα μπορούν ενδεχομένως ακόμα και να παρέχουν βοήθεια προς ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Ο φακός έχει ασύρματες δυνατότητες που του επιτρέπουν να συνδεθεί με smartphone ούτως ώστε να γίνεται επεξεργασία των πληροφοριών και να δίνονται ηχητικές εντολές στον χρήστη.

Η Google υποστηρίζει πως το σύστημα θα μπορεί απίσης να ανιχνεύει πρόσωπα, πιθανώς βοηθώντας τους ανθρώπους με απώλεια όρασης να αναγνωρίζουν πρόσωπα.

Πηγή: Newsbeast.gr

Πρόοδος στη θεραπεία της τύφλωσης

13-12-2016
από

Μέρος του οφθαλμού μπορεί να επανορθωθεί με τη χρήση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων
Ένα σημαντικό βήμα προόδου στην προοπτική θεραπείας της τύφλωσης έκαναν βρετανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με έρευνα σε πειραματόζωα τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Nature Biotechnology ένα μέρος του οφθαλμού το οποίο ανιχνεύει το φως μπορεί να επανορθωθεί με τη χρήση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων.

Η ερευνητική ομάδα από το University College London και το Οφθαλμιατρικό Νοσοκομείο Moorfields πιστεύουν ότι τώρα οι κλινικές μελέτες σε ανθρώπους είναι πλέον ένας ρεαλιστικός στόχος που μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη πενταετία.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι φωτουποδοχείς είναι τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς που λαμβάνουν το φως και το μετατρέπουν σε ηλεκτρικά σήματα που αποστέλλονται στον εγκέφαλο. Ωστόσο οι φωτουποδοχείς μπορεί να καταστραφούν εξαιτίας κάποιων ασθενειών ή νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Τώρα οι βρετανοί ερευνητές έδειξαν ότι είναι δυνατό να αντικαταστήσουν τα ίδια αυτά κύτταρα των φωτουποδοχέων, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες αναστροφής της τύφλωσης. Χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική ανακατασκευής αμφιβληστροειδούς χιτώνα στο εργαστήριο, με τη χρήση χιλιάδων βλαστοκυττάρων τα οποία στη συνέχεια εισήγαγαν στα μάτια τυφλών ποντικών.

Η έρευνα έδειξε ότι τα εισαγόμενα κύτταρα αγκιστρώθηκαν στην υπάρχουσα αρχιτεκτονική του ματιού και άρχισαν να λειτουργούν. Ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους παραμένει ακόμη μικρή. Από τα περίπου 200.000 κύτταρα που μεταμοσχεύτηκαν, μόνο τα 1000 ενσωματώθηκαν και απόκτησαν ένα λειτουργικό ρόλο.

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Robin Ali δήλωσε ότι πρόκειται για μια χειροπιαστή απόδειξη ότι οι φωτουποδοχείς μπορούν να μεταμοσχευτούν από μια πηγή εμβρυονικών βλαστοκυττάρων και να δώσουν στους ερευνητές ένα πρώτο «χάρτη» για το πώς να αναπαραγάγουν το πείραμα και στους ανθρώπους.

Πηγή: Newsbeast.gr